(από το Θεός + δοτός) = ο θεόδοτος, η χάρις και το δώρο του Θεού, Θεικό δώρο.
Δύο Έλληνες βασιλείς της Βακτηριανής.
(Δίος + μήδος = βουλή) = ο θεοπρόβλητος.
1) Υιός του Αιτωλού Τυδέως και βασιλεύς του Άργους. Γενναιότατος αρματοδρόμος στον Τρωϊκό Πόλεμο που πλήγωσε και τον θεό Άρη.2) Υιός του Άρεως, βασιλεύς της Κυρήνης.3) Αθηναίος κωμικός ποιητής.
(ευ + λάμπω) = ο ακτινοβόλος, ο λαμπερότατος, ο ωραιότατος.
(εκ του Ασκληπιός) = θεραπευτικός.
1) Σάμιος επιγραμμοποιός, διδάσκαλος του Θεοκρίτου που έγραψε άριστα ερωτικά επιγράμματα.2) Ιστοριογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.3) Διακεκριμένος γραμματικός που έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Πομπηΐου.
Eις τον Θεόδοτον και Θεοδότην.Tμηθείσι Θεοδότω και Θεοδότη,Θεός θεών δίδωσιν άξια στέφη.Eις την Δολινδούχ.Yπέρ Θεού τείναντος ως δέρριν πόλον,Tείνει Δολινδούχ τον τένοντα (ήτοι τον τράχηλον) τω ξίφει.Eις τον Διομήδην.Eκ σπονδύλων έσπεισεν αίμα Kυρίω,Άσπονδος εχθρός δαιμόνων Διομήδης.Eις τον Eυλάμπιον.Tι την κεφαλήν δήμιε κλίνον λέγεις,Eυλαμπίω κλίνοντι παν σπάθη μέλος;Eις τον Aσκληπιάδην.Aσκληπιάδης την θάλασσαν εισέδυ,Ζητών εφευρείν τον καλόν μαργαρίτην.
Οι Άγιοι Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ (ή Γολινδούχ), Διομήδης, Ευλάμπιος (ή Ευλαμπίδης) και Ασκληπιάδης συνελήφθησαν από τον βασιλιά Τραϊανό (98 μ.Χ.), ο οποίος τους εξανάγκαζε ν' αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στα είδωλα. Επειδή όμως αρνήθηκαν να πειστούν στις διαταγές του βασιλιά, αφού βασανίστηκαν, κατόπιν τους έκλεισαν στη φυλακή, όπου ήταν και ο Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος, από τον όποιο και στηρίχτηκαν στην πίστη του Χριστού. Όταν μαρτύρησε ο Άγιος Υάκινθος, κατόπιν έβγαλαν και αυτούς από τη φυλακή, και τους οδήγησαν στο ναό για να φάγουν από τα ειδωλόθυτα. Οι Άγιοι αυτοί, όχι μόνο δεν έφαγαν, αλλά και ήλεγξαν με θάρρος τη θρησκεία των ειδώλων. Τότε τους κρέμασαν πάνω σε ξύλα και ξέσχισαν τις σάρκες τους. Έπειτα με βάρβαρο τρόπο αφού τους κατέβασαν από τα ξύλα, τους αποκεφάλισαν και έτσι όλοι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Τα δε τίμια λείψανα τους, ενταφίασαν με τιμές οι χριστιανοί στον τόπο όπου μαρτύρησαν.